Έντονη ανησυχία για το ντόπινγκ

2015-08-03 16:37
Έτοιμοι να αντιδράσουν στη WADA μετά τις αποκαλύψεις για νέο σκάνδαλο στον χώρο του στίβου.
 

 
Η μάστιγα του ντόπινγκ πλήττει τα τελευταία χρόνια τις μεγάλες διοργανώσεις στον χώρο του στίβου και όχι μόνο. Τα κρούσματα είναι αρκετά, ενώ ακόμη περισσότερες είναι οι καταγγελίες.
 
Την Κυριακή (3/8) ο παγκόσμιος Οργανισμός Αντι-Ντόπινγκ (WADA) εξέφρασε την «ιδιαίτερη ανησυχία» του μετά τα νέα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν από την ARD και την Sunday Times σχετικά με το ντόπινγκ στον αθλητισμό. Παράλληλα ζήτησε τη διερεύνηση του θέματος από κάποιον ανεξάρτητο οργανισμό.
 
Ο πρόεδρος της WADA, Κρεγκ Ρίντι, δήλωσε επί του θέματος: «Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι "άγριοι" και οφείλουμε να ερευνήσουμε την υπόθεση το συντομότερο δυνατό για να ρίξουμε φως στην αλήθεια».
 
Τα δημοσιεύματα που σήμαναν συναγερμό ανέφεραν πως σε εξετάσεις που πραγματοποίησε η IAAF σε 5.000 αθλητές στο χρονικό διάστημα 2001-2012, 800 δείγματα παρουσιάστηκαν «ύποπτα ή εξαιρετικά ύποπτα». Από αυτά 146 αθλητές είχαν κατακτήσει μετάλλια σε κορυφαίες διοργανώσεις συμπεριλαμβανομένων 55 χρυσών.
 
Η Ρωσία αντιπροσώπευε 415 μη φυσιολογικές δοκιμασίες, ακολουθούμενη από μακριά από τη Ουκρανία, το Μαρόκο, την Ισπανία, την Κένυα, την Τουρκία και άλλες χώρες. «Είναι αξιοσημείωτο ότι στο 80%των νικητών της Ρωσίας είχε καταγραφεί ύποπτη βαθμολόγηση σε κάποιο σημείο στην καριέρα τους», ανέφερε η εφημερίδα Sunday Times. Πάντως ο Ρώσος Υπουργός αθλητισμού Βίταλι Μούτκο, τόνισε ότι «η υπόθεση δεν έχει να κάνει σε τίποτα με την Ρωσία και αντανακλά μία μάχη εξουσίας για τις εκλογές της IAAF».
 
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι αποκαλύψεις έρχονται λίγες εβδομάδες πριν την εκλογή νέου προέδρου της IAAF στις 22 Αυγούστου στο Πεκίνο με τον Βρετανό Σαμπάστιαν Κόε και τον Ουκρανό Σεργκέι Μπούμπκα να έχουν δηλώσει υποψηφιότητα να διαδεχθούν τον Ντιάκ που αποχωρεί.
 
HTML Comment Box is loading comments...